Naturlig Energi er medlemsblad for Danmarks Vindmølleforening
 
NE_punchline
 
Naturlig Energi
Naturlig Energi

December 2004

Ny- eller vanetænkning? ... 5
Det er nu op til regering og folketing, om den kommende nationale energi-handlingsplan skal byde på nytænkning eller vanetænkning. Behovet for løsrivelse fra system- og kassetænkning var et af de klare budskaber fra den samlede energibranche efter "Energy Camp" i Ebeltoft. Det rigtige samspil mellem vindkraft og andre energiformer giver store gevinster for forsyningssikkerhed og økonomi. En række løsninger har alt for længe kun ventet på politisk grønt lys. Og senest til marts skal regeringen præsentere sit forslag til, hvad vi skal stille op med en fremtid, hvor olien enten er en mangelvare med de priser, det indebærer, eller forsvundet.

Aktuelle nyheder ... 6-9
En samlet energibranche står bag en énstemmig opfordring til regering og folketing: Vedvarende energi skal dække 30% af den samlede energiforsyning mod de 12% i dag, og 50% af al elektricitet skal komme fra vindmøller. Og det kan betale sig, viser en ny undersøgelse. Erhvervsminister Bendt Bendtsen går nu ind for vindkraft, men tror ikke på vindmøller på land, forklarede han på novembers vindtræf.

Vindtræf på Bonus ... 10-16
Mølleejere tror i almindelighed, at skader på en vindmølle dækkes af “all risk”- forsikringen. Men det er ikke altid tilfældet, advarede Danmarks Vindmølleforenings tekniske konsulent Strange Skriver på Danmarks Vindmølleforenings vindtræf hos Bonus i Brande. Han nævnte en række almindelige betingelser og typiske undtagelser. Strange Skriver gjorde også status over gearproblemerne. Jørn Larsen orienterede om de første, foreløbige resultater af DV’s undersøgelse af de reelle driftsomkostninger ved store vindmøller.

Aktuelle nyheder ... 17-18
Omø Stålgrunde i Storebælt er nu politisk opgivet som placering for den næste havmøllepark, som i stedet bliver et areal ved Rødsand, hvor en havvindmøllepark på 200 MW vil fordoble den eksisterende møllepark syd for Lolland.

Debat ... 22
Har vi brug for flere fællesmøller? spørger Henrik Steen-Knudsen, der opfordrer møllelaug til at tænke sig grundigt om, før de opgiver laugs-tanken.

Vindproduceret el og afregningspriser ... 24 - 26
Vindens energiindhold nåede i oktober op på 104% på landsplan. Det normale for denne måned har siden 1979 været 107%. Samtlige Danmarks 5.398 vindmøller producerede 641 millioner kilowatt-timer. Det dækkede 21,5% af elforbruget og sikrede 47% af Danmarks CO2-reduktion. Afregningspriserne for vindproduceret el på det frie marked faldt til mellem 29,16 og 30,64 øre/kWh.

Forsidemotivet er i denne måned indfanget af Jan Vium Nielsen ved Bredsten mellem Vejle og Billund.

 
 
 
 

Vi har 5 gæster online

 
 
 
Naturlig Energi
Havvej 32
8420 Knebel
redaktion@naturlig-energi.dk
 
NATURLIG ENERGI på tryk er ophørt, men fås digitalt som medlemsblad for Danmarks Vindmølleforening
– kontakt naturlig-energi@dkvind.dk

Løbende Vindkraftnyheder pr. e-mail fås for 200,- kr. plus moms årligt
bestilles her
eller på
redaktion@naturlig-energi.dk
 
 
 
 
 
Naturlig Energi