Naturlig Energi er medlemsblad for Danmarks Vindmølleforening
 
NE_punchline
 
Naturlig Energi
Naturlig Energi

August 2004

Planlægning, tak … 5
I skiftende regeringers ønsker til regionplanlægning har vindmøller været et fast tema de sidste mange år. Det bliver de også i fremtiden, hvor kommunerne får ansvaret, mens de nye regioners og statens rolle indtil videre er uafklaret. Det øger den udfordring, som politikere og embedsmænd i amterne står overfor, når de senest den 15. september skal præsentere miljøministeren for en status i arbejdet med at finde nye placeringer til de vindmøller, som skal rejses de næste fem år som led i den kommende udskiftningsordning - og i årene derefter.

Aktuelle nyheder … 6-13
De negative afregningspriser for vindmøllestrøm, som den nordiske elbørs Nord Pool havde varslet fra i år, er foreløbig udskudt, fordi IT-systemet på elbørsen meget forståeligt ikke kan finde ud af at kræve betaling for at tage imod elektricitet. Leverandørerne er med til at betale, når Vestas tager Horns Rev-møller på land til reparation, og når det nye Vestas vælger leverandører iøvrigt. Elselskaberne Energi E2 og Elsam tjener op til 25% ekstra på vindproduceret el, som sælges til Holland. De firmaer, der vil bygge de kommende havmølleparker, skal konkurrere om, hvem der vil nøjes med den laveste afregningspris for strømmen fra møllerne.

For mølleejere … 16-19
Danmarks Vindmølleforening efterlyser mølleejere, hvis møller senest er blevet godkendt som »eksisterende«, for eventuelt at rejse krav om rentegodtgørelse til mølleejerne. Nogle mølleejere med meget store driftsomkostninger har fået ny frist for at søge om tilskud.

Fakta om planlægning … 20-22
Hvem bestemmer, hvor der kan opstilles vindmøller, og hvad skal en regionplan indeholde. Det er nogle af de spørgsmål, som besvares i denne måneds faktasider om planlægning for vindmøller.

Vindproduceret el og afregningspriser … 24-25
Vindens energiindhold nåede i juni op på 93% på landsplan. Det er det samme som i maj, men også i juni noget bedre end gennemsnittet for denne måned, som siden 1979 har været 72%. Samtlige Danmarks 5.398 vindmøller - der er tilsluttet to nye 2 MW-møller i den forløbne måned - producerede i juni også de samme 566 millioner kilowatt-timer som i maj. Det dækkede 21,1% af elforbruget og sikrede 43,9% af Danmarks CO2-reduktion.
Oversigten over afregningspriserne på det frie marked for vindproduceret el i maj viser, at forureningsfri elektricitet fra vindmøller steg til 32-34 øre pr. kilowatt-time.

Forsidebilledet er i denne måned taget af Jan Vium Nielsen ved Nordex-møllerne på molen ved Ebeltoft Færgehavn, hvor de har afløst de 16 små Nordtank-møller, som i knap tyve år har demonstreret vindkraftens muligheder i praksis overfor de hundredtusinder af mennesker, som har benyttet Mols-Linien siden 1985.

 
 
 
 

Vi har 7 gæster online

 
 
 
Naturlig Energi
Havvej 32
8420 Knebel
redaktion@naturlig-energi.dk
 
NATURLIG ENERGI på tryk er ophørt, men fås digitalt som medlemsblad for Danmarks Vindmølleforening
– kontakt naturlig-energi@dkvind.dk

Løbende Vindkraftnyheder pr. e-mail fås for 200,- kr. plus moms årligt
bestilles her
eller på
redaktion@naturlig-energi.dk
 
 
 
 
 
Naturlig Energi