Naturlig Energi er medlemsblad for Danmarks Vindmølleforening
 
NE_punchline
 
Naturlig Energi
Naturlig Energi

Januar 2004

Godt nytår? ... 5
Da folk for 25 år siden begyndte at sætte sparepengene i vindmøller, var et af motiverne, at man "ville købe huset fremfor at bo til leje" hos olie- og elselskaberne. Og det synspunkt overtog de følgende tyve år et bredt flertal i folketinget, først under ti års borgerlig regering og derefter under ti års socialdemokratisk. I dag hersker ifølge regeringen og et snævert folketingsflertal alene økonomien - og alene som den ser ud her og nu. Det er for kortsigtet, advarede en britisk energiøkonom forleden på en konference, arrangeret af den danske regering: Vindkraft er med til at stabilisere både energipriser og samfundets økonomi, fordi voldsomme energiprisstigninger "koster" mere end forskellen på billig og dyr energi - de kan sætte samfundets vækst i stå. Derfor har vindkraft en stabiliserende effekt, som finansielle markeder normalt betaler for. Investering i vindkraft kan samfundsmæssigt set sammenlignes med at tegne en forsikring mod finansiel ustabilitet.

Aktuelle nyheder ... 6-12
NEG Micons planlagte fusion med Vestas rummer fordele, men også risici. LM Glasfibers økonomiske udfordringer vokser. Kraftvarmeværkerne kan nu alene presse elprisen i bund. Regeringen erkender nu risiko for, at ingen vil byde på den næste havmøllepark - og udsætter udbuddet. Vil mølleejere betale f. eks. 12 øre/kWh for en "total-forsikring", og vil forsikringsselskaber og møllefirmaer levere varen? spørger Danmarks Vindmølleforening.

Debat ... 16-17
Et møde for Nordex-ejere har vist behov for nye og måske utradionelle servicetilbud, men de kommer kun, hvis mølleejerne lægger pres på forsikringsselskaber og møllefirmaer, skriver Anders Matzen. Billige og kortsigtede løsninger har afløst en visionær miljø- og energipolitik, skriver Ove Koch, der peger på område 4 til løsning af problemet med eloverløb.

Vindproduceret el ... 19-21
November måned fortsatte med 92% af en gennemsnitsmåneds vind de vindsvage takter, og året 2003 har nu leveret 82,5% af den normale vind.

Hvad er den rigtige vindmølle-afregning? ... 22-26
Vindmøller skal give en rimelig forrentning af investeringen, men set fra forbrugeren og samfundets side skal strømmen på den anden side ikke koste mere end højst nødvendigt. Asbjørn Bjerre giver sit bud på, hvordan politikerne kan finde den rigtige balance - men ikke kan undgå at tage stilling, selvom nogle af dem viser stor ulyst til det.

Forsidemotivet er Tove Pedersens foto fra NEG Micon i Randers, som efter planen skal være hovedsæde for den nye Vestas-koncern. Øverst på denne side ses et par avis-udklip, henholdsvis fra Ringkøbings Amts Dagblad og Randers Amtsavis, med lokale reaktioner på den bebudede Vestas/NEG Micon-fusion.

 
 
 
 

Vi har 10 gæster online

 
 
 
Naturlig Energi
Havvej 32
8420 Knebel
redaktion@naturlig-energi.dk
 
NATURLIG ENERGI på tryk er ophørt, men fås digitalt som medlemsblad for Danmarks Vindmølleforening
– kontakt naturlig-energi@dkvind.dk

Løbende Vindkraftnyheder pr. e-mail fås for 200,- kr. plus moms årligt
bestilles her
eller på
redaktion@naturlig-energi.dk
 
 
 
 
 
Naturlig Energi